Wij zijn de
pensioen­fondsen
van Nederland

Graag vertellen we je meer over wat we doen en hoe wij zorgen dat jij en miljoenen anderen van hun oude dag kunnen genieten.

Wie zijn wij

Wij zijn de pensioenfondsen van Nederland. Wij zorgen voor een belangrijk deel van je inkomen voor later, je pensioen dat je opbouwt via je werkgever. Er zijn momenteel zo’n 170 pensioenfondsen in Nederland. In totaal bouwen bijna 6 miljoen werknemers via hun werkgever pensioen op bij een pensioenfonds. Dit is het overgrote deel van alle werknemers. Ruim 3,6 miljoen gepensioneerden krijgen momenteel een pensioen van een pensioenfonds. De Nederlandse pensioenfondsen beheren samen zo’n 1.600 miljard euro. Dat is twee keer zoveel als het totale bruto nationaal product van Nederland, het bedrag dat we ieder jaar met elkaar verdienen. Wij laten hier zien hoe pensioenfondsen werken aan het pensioen dat er in Nederland voor jou is geregeld.

5,9 miljoen

mensen die pensioen opbouwen

3,6 miljoen

gepensioneerden

Je krijgt levenslang pensioen

Heb je via je werk pensioen opgebouwd en stop je op het afgesproken moment met werken? Dan krijg je pensioen, zolang je leeft. Het maakt niet uit of je 80, 90, of zelfs 115 wordt. Je hoeft je geen zorgen te maken dat er geen geld meer is voor je pensioen. Je pensioenfonds zorgt ervoor dat jij en ieder ander het pensioen krijgt waarop je recht hebt. Dit kunnen pensioenfondsen doen, omdat veel werknemers samen pensioen opbouwen. Op die manier spreiden pensioenfondsen voor al die mensen de risico’s bij het beleggen en deelt iedereen de voordelen.

Default closed

Hoeveel geld krijg ik als ik met pensioen ga?

Op mijnpensioenoverzicht.nl kun je zien hoeveel pensioen je hebt opgebouwd en hoeveel pensioen je krijgt als je met pensioen gaat. De meeste mensen krijgen als ze met pensioen gaan een AOW-uitkering. Daarbovenop komt een pensioen van een pensioenfonds, als je dat hebt opgebouwd.

Wanneer krijg ik pensioen?

Dat hangt af van je eigen keuze. Van de overheid krijg je een AOW-uitkering op een vast moment: de AOW-leeftijd. Die is gekoppeld aan de levensverwachting en stijgt de komende jaren. Op de website van de SVB kun je zien wanneer je AOW ontvangt. Kijk bij je pensioenfonds wanneer je jouw pensioen kunt laten ingaan en hoe je dat doet.

 

Waarom gaat je pensioen pas op 68 jaar in?

De overheid heeft in 2018 de pensioenleeftijd op 68 jaar gezet. Deze pensioenleeftijd is de leeftijd waarop je ouderdomspensioen standaard ingaat bij de meeste pensioenfondsen in Nederland. Dit betekent niet dat je pas op 68 jaar met pensioen kunt. Dit betekent wel dat je tot je 68e pensioen blijft opbouwen als je werkt. Wil je eerder met pensioen dan je 68e? Bijvoorbeeld op je AOW-leeftijd? Dat is mogelijk. Je bouwt dan alleen wat minder lang pensioen op. En je pensioenuitkering wordt wat lager dan als je deze op 68 uitgekeerd zou krijgen.

Pensioen­fondsen maken geen winst

Pensioenfondsen maken geen winst voor zichzelf. Ze hebben één doel: een zo goed mogelijk pensioen opbouwen voor werknemers en dat uitkeren als zij met pensioen zijn. Dit doen pensioenfondsen door het geld dat jij en je werkgever elke maand voor je pensioen inleggen te beleggen. Alle winst, het rendement, op die beleggingen gaat na aftrek van de kosten naar jou.

Default closed

De kosten van pensioenfondsen

De kosten bestaan uit onder andere personeelskosten en inhuur van beleggers die zorgen voor een goed rendement. Om te zorgen dat er verstandig met het geld wordt omgegaan en er zoveel mogelijk naar pensioen gaat, bestaat het bestuur van een pensioenfonds uit vertegenwoordigers van werknemers en werkgevers. Alle kosten en alle winsten die jouw pensioenfonds voor je maakt op de beleggingen, zie je in het jaarverslag op de website van het pensioenfonds.

Hoeveel leg ik in voor mijn pensioen?

Wil je weten hoeveel je zelf inlegt voor je pensioen? Dat zie je op je loonstrookje. Daarnaast betaalt je werkgever óók voor jouw pensioen: minimaal hetzelfde bedrag en vaak meer. In je arbeidsvoorwaarden staat hoeveel je werkgever precies betaalt.

Je krijgt meer pensioen dan je hebt ingelegd

Heb je tijdens je loopbaan pensioen opgebouwd, dan krijg je meer geld terug dan jij en je werkgever hebben ingelegd. Op dit moment is dat gemiddeld twee tot drie keer meer dan de pensioenpremie die je samen met je werkgever hebt betaald. Dit komt doordat pensioenfondsen beleggen in onder meer aandelen, obligaties en vastgoed. Je pensioengeld groeit zo door de jaren heen.

Default closed

Wordt mijn pensioen verhoogd?

Veel mensen vragen zich af waarom hun pensioen de laatste jaren niet is gestegen, ook al zijn de prijzen wel gestegen. Dat is begrijpelijk. Elk jaar besluiten pensioenfondsen of ze de pensioenen kunnen verhogen. Over het algemeen hangt deze beslissing af van vijf factoren. Hieronder leggen we uit welke vijf factoren een rol spelen bij deze beslissing.


Infographic

Hoeveel pensioen bouw ik op?

Als je pensioen opbouwt bij een pensioenfonds, leg je elke maand geld in. Op je loonstrookje zie je hoeveel je zelf inlegt. Je werkgever betaalt ook mee, minimaal hetzelfde als jij en vaak meer. In je arbeidsvoorwaarden staat hoeveel je werkgever precies betaalt. Wil je weten wat je tot nu toe hebt opgebouwd, kijk dan op mijnpensioenoverzicht.nl.

Nederland heeft het beste pensioen­stelsel ter wereld

Nederland heeft het beste pensioenstelsel ter wereld. Dat blijkt uit jaarlijks onderzoek van een gespecialiseerd internationaal adviesbureau. Vergeleken met andere landen is het pensioen in Nederland hoger en is er minder armoede onder ouderen.

Default closed

Waarom is ons pensioenstelsel het beste stelsel van de wereld?

Wat het Nederlandse pensioenstelsel zo sterk maakt, is de brede steun. Negentig procent van de werknemers maakt er gebruik van, en de vakbonden en werkgevers ondersteunen het. Verder heeft Nederland een combinatie van pensioen van de overheid (AOW) en pensioen via je werk. In sommige landen moet je het helemaal zelf regelen.

Waarom komen er nieuwe regels voor het pensioenstelsel?

Het klinkt misschien vreemd dat Nederland al heel lang een van de beste pensioenstelsels ter wereld heeft terwijl de pensioenen niet meestegen met de prijzen. De pensioenfondsen vinden dat zelf ook niet juist; zij willen de pensioenen eerder kunnen verhogen als zij geld verdienen op beleggingen en het economisch goed gaat. Daarom ondersteunen zij de nieuwe regels voor pensioen die in de Wet toekomst pensioenen staan. Hierdoor kunnen goede beleggingen er eerder voor zorgen dat je pensioen met de prijzen meestijgt. Het pensioen kan ook dalen als de beleggingen tegenvallen.

Wat houden de nieuwe regels voor het pensioen in?

Om voor iedereen duidelijk te maken wat de nieuwe regels inhouden, hebben de vakbonden, werkgeversorganisaties, pensioenuitvoerders en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een animatie gemaakt die meer uitleg geeft.

 

Wil je meer weten?

Wil je na het lezen van de pagina meer weten over pensioenen, hoe het zit met jouw pensioen of wat de nieuwe regels voor pensioenen gaan betekenen? Wij hebben de belangrijkste punten voor jou al op een rijtje gezet.